Çocuğunuzu Ne Kadar Tanıyorsunuz?

Çocuğunuzu Ne Kadar Tanıyorsunuz?

Çocuğunuzun günlük ihtiyaçlarını biliyorsunuz ancak onu ne  kadar tanıyorsunuz?

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Çocuğunuzu yakından tanımak için onunla doğru iletişim kurun.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Turan, “Duyarlı ebeveynlik çok önemli. Duyarlılık, ebeveynin çocuğun duygusal işaretlerini zamanında algılama, doğru yorumlama ve bu işaretlere uygun cevap verme becerisidir. Bunun anahtarı da bol bol sohbet etmektir” dedi.

Çocuk gelişim Uzmanı Şerife İbiş de, “Çocukları doğal akışında gözlemlemek çok önemli. Onlarla daha çok zaman geçirmek, düşüncelerini ifade etmelerine olanak tanımak ve birlikte bol bol oyun oynamak gerekiyor. Oyun çocuk için amaçken biz ebeveynler için çocuğu daha yakından tanımanın aracıdır. Bu süreçte bol bol sohbet etmek ve çocuğa bazı basit sorular sormak lazım” diye kaydetti.

Hangi soruları sormalı?



Şerife İbiş, “Bazen basit gibi görünen sorular bize çocuklarımızın duygu ve düşünceleri hakkında fikir verirken bazen de beklemediğimiz gerçeklerle yüzleşmemizi sağlar. Bu soruları sorarken sınav yapar gibi değil de doğal akış içinde, hatta mümkünse oyun içinde sorarsanız samimi cevaplara ulaşmanız daha kolay olacaktır.” diye vurgulayarak soru örnekleri paylaştı.
Kendinde en sevdiğin üç özelliğin nedir?
Kendinde değiştirmek istediğin üç özelliğin nedir?
Annenin "İyi ki var" dediğin üç davranışı nedir?
Babanın "Keşke yapmasa" dediğin üç davranışı nedir?
Babanı diğer babalardan ayıran özellikler neler?

Aşağıdaki soru örneklerini önce siz cevaplayın, daha sonra da çocuğunuza sorun. Cevaplarınız tutarlılık gösterecek mi, bakın.
Sizce çocuğunuzun en sevdiği kitap kahramanı kim?
Çocuğunuzun en büyük korkusu ne?
Çocuğunuzu en mutlu edecek cümle nedir?
Kendini en üzgün hissettiği anısı hangisi?

Anne babalara öneriler



Prof. Dr. Figen Turan, “Çocuğun mizacına göre davranmak ve onun ilgisini izlemek gerekiyor. İlgisini izlemek için 'gözle, bekle, dinle' stratejisi çok önemli.” diye belirterek şu önerilerde bulundu;

Gözle:

Çocuğu gözlemleyip onun ilgisini izleyin, anı paylaşarak dahil olun.

Bekle:

Siz bir şey söyledikten veya yaptıktan sonra çocuğun etkileşime geçmesi, cevap vermesi için ona zaman tanıyın. Konuşmanızı durdurun, çocuğa doğru eğilin, onunla göz kontağı kurarak konuşması için bekleyin.

Dinle:

Çocuğu dikkatli dinleyin. Ne söylemek istediğini anlamış olsanız da onun sözünü kesmeden bitinceye kadar sabırla dinleyin. Çocuğun ilgisini izleyerek, onun isteklerine duyarlı olursanız, iletişimi daha olası hale getirirsiniz. Bir çocuğun ilgisini izleyen bir yetişkinle etkileşime girmesi ve doğal olarak öğrenmesi daha kolaydır.

Bunun yanında anne-babalar çocuk yetiştirirken şunları aklından çıkarmamalı

: Çocuğunu koşulsuz sevmek demek, ona saygı duymak, onu olduğu gibi kabul etmek, ona şefkatle yaklaşmak, onun kendisinden farklı bir birey olduğunu anlamak demektir. Ama aynı zamanda ona sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlamak, onu yeteneklerini geliştirebileceği, yetersizliklerini gidereceği fiziksel ve sosyal bir çevrede büyütmek de demektir.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler