Öğrenme Güçlüğü Nasıl Aşılır?

Öğrenme Güçlüğü Nasıl Aşılır?

Her çocuk farklıdır ve hepsi farklı hızlarda öğrenirler.

Yegan Sasık Özcan

Yegan Sasık Özcan

Öğrenme güçlüğü, okuma bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu ve diskalkuli olarak adlandırılan matematik bozukluğu gibi alt tiplere ayrılmaktadır.

Öğrenme güçlüğü kendini şu şekilde gösteriyor olabilir:

Öğrenme güçlüğü, disleksi olarak adlandırılan okuma bozukluğu, disgrafi olarak adlandırılan yazılı anlatım bozukluğu ve diskalkuli olarak adlandırılan matematik bozukluğu gibi alt tiplere ayrılmaktadır. Kimi durumlarda bu alt tiplerden sadece bir tanesi görülebilirken kimi durumlarda ise birden fazla tip ile karşılaşılabilmektedir. Ancak sadece öğrenme ile ilgili olduğu düşünülen bu durum karşısında erken ve doğru destek sağlanmadığı takdirde çocuklar düşük benlik algısı, kaygı, depresyon, akran ilişkilerinde sıkıntılar ve okul fobisi gibi duygusal alana yansıyan sıkıntılarda yaşamaya başlayabilmekteler.

Bu sıkıntıları yaşayan çocuklar genellikle şu özellikleri sergiler:

Her çocuk farklıdır ve çocukların farklı hızla öğrenip, gelişim gösterdikleri unutulmamalıdır. Yukarıda belirtileri özetlenmeye çalışılan bu durum akademik yaşantı ile ilgilidir. Dolayısıyla sıklıkla ilkokul yıllarında ortaya çıkar. Ancak günümüzde akademik yaşantının çocukların hem duygusal gelişimleri hem de gelecekleri ile ilgili önemi sebebi ile erken müdahale önemlidir.

Çocuğunuzda bu gibi bir durumdan şüpheleniyorsanız, önce mutlaka öğretmen ve okul rehberlik servisi ile görüşmeniz ve eğer destek ihtiyacı olduğu söyleniyor ise bu konuda uzman kişilerden destek almanız ev-uzman-okul işbirliği ile güçlük yaşanan alanının atlatılmasına olanak sağlayacaktır.


Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler