Teknoloji Destek mi Köstek mi?

Teknoloji Destek mi Köstek mi?

Aileyle beraber geçirilecek zamanlar da vardır, herkesin tek başına çalışmasını gerektirecek zamanlar da. Siz çocuğunuzun yanında iş projenizi tamamlarken, çocuğun kısa bir süre kontrollü olarak teknolojiyle haşır neşir olmasına izin verebilirsiniz.

Zeynep Temizer Atalar

Zeynep Temizer Atalar

Bir teknoloji ürünü dengeli kullanıldığında, çocukların etkili iletişim becerilerinin gelişmesine ve sizinle iletişimine katkıda bulunabilir.

Destek!

Köstek!

Bazı durumlarda destek, bazı durumlarda köstek!

Teknolojiyi eleştirmek ve değerlendirmek isteyen bireyler kendi kendilerine şu soruları sorabilirler:

Bir teknoloji ürünü dengeli kullanıldığında, çocukların etkili iletişim becerilerinin gelişmesine ve sizinle iletişimine katkıda bulunabilir. Aşağıda buna ilişkin örnekler verilmiştir.

Dengeyi sağlamak önemlidir!

Aileyle beraber geçirilecek zamanlar da vardır, herkesin tek başına çalışmasını gerektirecek zamanlar da. Siz çocuğunuzun yanında iş projenizi tamamlarken, çocuğunuzun da kısa bir süre kontrollü olarak teknolojiyle haşır neşir olmasına izin verebilirsiniz. Önemli olan ne kadar süre ve hangi nitelikteki teknoloji ürünleriyle meşgul olduğudur. İlgili bir veli olarak çocuğunuza yakın bir mesafede oturup, hem çocuğunuzun seyrettiği, ilgilendiği veya kullandığı şeyleri kontrol edip gerektiğinde müdahale edebilirsiniz, hem de işinizi tamamlayabilirsiniz. Çocuğunuzun bilgisayarına güvenlik programlarını indirip uygunsuz sitelere girişini engelleyebilirsiniz veya günümüzde medya okuryazarı denilen

medya zekâsı yüksek, eleştirel düşünebilen çocuk

olması ve kendi kendini denetlemesi için onu yetiştirebilirseniz.

Bireysel kullanılan teknoloji ürünleri de vardır, grup olarak kullanılabilecek teknoloji ürünleri de. İkisine de dengeli olmak şartıyla zaman ayırabilirsiniz. Ama beraberce yapabileceklerinizi seçmekte fayda vardır. Örneğin, internet sayfasında bulunan eğitici ve eğlenceli etkinliklerden birlikte yapılabilecek olanları seçersiniz. Böylece sohbet de ederseniz, işbirliği de yaparsanız, beraberce eğlenir aile olmanın tadını da çıkarırsınız.

Teknoloji ürünlerinde çocuğu aktif hale getirenler de vardır, pasif hale getirenler de vardır. Çocuğun bir şeyler üretmesini bekleyenler de vardır, var olanı kullanmasını bekleyenler de. Örneğin, çocuğunuza satın aldığınız origami nasıl yapılır CD’sini seyrederek, beraber origami yapabilirsiniz. Bu ürün, çocuğunuzu pasif alıcı konumundan çıkaracak, çocuğunuzun düşünmesi, hissetmesini ve aklını-ellerini kullanmasını sağlayacak yani onu geliştirecektir.

Çocukların kapalı alanda kullanabileceği teknolojik ürünler de vardır, açık alanda da. Farklı farklı teknoloji ürünleri kullanarak, bunlar arasında da denge sağlayabilirsiniz. Cumartesi günü dinlenirken TV seyrettiniz, pazar günü de fotoğraf makinelerinizi alıp, çocuğunuzla beraber doğa fotoğrafları veya şehir fotoğrafları çekmeye çıkabilirsiniz. Bu arada doğadan topladığınız çiçek, böcek ve toprak örneklerini de akşam mikroskop yardımıyla inceleyebilir, internet üzerinden hangi tür olduklarını araştırabilirsiniz.

Çocuğunuzla teknolojiyi kullanarak orijinal üretimler de yapabilirsiniz. Sitenizin bahçesinde, parkta, köy sokaklarında veya evinizin içinde, video kamerayla bir tanıtım filmi çekebilirsiniz. Mesela, siz evin bölümlerini tanıtırsınız, o da kameraya alır. Veya evinizde ışıkları söndürüp, telefonunuzun ışığını açıp duvara yansıtır ve beraberce gölge oyunları oynayabilirsiniz. Çocuğunuz bunu çok sevecektir.

Çocuğunuzun yapmaktan hoşlanmadığı bir şeyi de teknoloji yardımıyla sevimli hale getirebilirsiniz. Mesela, konuşmayı sevmeyen çocuğunuzu konuşmaya teşvik etmek için, polisçilik oynarken onunla telsizde görüşme yapabilirsiniz. Çünkü çocuklar, kukla veya telsiz gibi araçları kullanırken, dramada TV spikeri rolüne girdiklerinde veya kulaktan kulağa gibi oyunları oynarken konuşmayı severler.

Bu etkinlikleri çoğaltmak mümkündür, önemli olan dengeyi sağlamak. Çocuğunuza sorun. Onun yüzüne bakın. Mutlu mu mutsuz mu, yüzü solgun mu yoksa pembe pembe mi? Size hızlıca cevap verebiliyor mu? Çevresine uygun ve hızlı tepkiler verebiliyor mu? Yoksa tepkileri yavaşlamış, yerinden kalkmak istemiyor mu? Size kendini rahatça ifade edebiliyor mu? Siz onu dinliyor musunuz? Bakın bakalım, aranızda gizli bir iletişimsizlik duvar mı var, yoksa kucağınızda bir kucak dolusu gülümseyen kıpır kıpır bir çocuk mu var.

Siz isteyin yeter ki, çocuğunuzla iletişiminizi her şartta güçlendirebilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler