Etkin Anne Baba Olmanın Yolları

Etkin Anne Baba Olmanın Yolları

Etkin ve başarılı anne baba çocuk ilişkisinin koşulları.

TRT Çocuk

TRT Çocuk

Daha etkin anne-baba olmanın koşulları

Etkin ve başarılı ebeveyn çocuk ilişkisinin koşullarını öğrenerek çocuğunuzla daha başarılı bir iletişim ve ilişki kurabilirsiniz.

1.Çocuğunuzu iyi tanıyın.

Anne-babalar çocuğun fiziksel, psiko-motor, sosyal, duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin yanı sıra beslenme ve sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını da bilmek zorundadırlar. Örneğin; ilk yaşın sonunda bebeğin kilosunun doğum kilosunun üç katı, boyunun da iki katı olacağını bilen bir anne çocuğun fiziksel büyümesini daha yakından takip eder ve beslenmesine özen gösterir. Bebeğin zihinsel gelişimini bilen bir anne-baba, bebeğin beslenmesinin yanı sıra, zihin gelişimini desteklemek amacı ile ona farklı uyarıcılar verir, yaşına uygun zengin bir uyarıcı ortam sunar.

2.Çocuğunuzu doğru gözlemleyin.

Çocuğu zaman zaman gözleme ve izleme çocuğun neyi ne zaman ve ne şekilde yaptığı hakkında anne-babaya önemli bilgiler verir. Çocuklarını gözlemeyen ve izlemeyen anne-babalar, onların ne tür oyunlara ilgi gösterdiklerini bilemezler. Bu nedenle onların ilgilerine ve gelişimlerine uygun oyuncaklar yerine kendilerine uygun oyuncaklar seçerler. Çoğunlukla çocuklar bu oyuncakları birkaç kere oynayıp bir kenara atarlar. Oysa çocuklarını iyi gözlemleyen anneler, çocuklarının gelişimine ve ilgilerine uygun oyuncaklar seçebilirler. Oyuncakların çok pahalı olması da gerekmez. Örneğin; küçük bebekler için zarar vermeyecek, ses çıkartan kutular, kutu kapakları ya da bazı mutfak araç gereçleri çok ilginç gelir.


3.Yaşanılan ev öğrenme ortamı gibi düşünülmeli.

Bazı anne-babalar eğitimin okulda gerçekleşeceğini düşünürler. Oysa evde günlük rutin olarak yapılan işler ve evde yapılan bazı etkinlikler çocuğun eğitimi için kullanılabilir. Örneğin; anne evde yemek yaparken çocuğun bazı basit işlere yardım etmesini isteyebilir. Böylece çocuk çırpmak, yoğurmak, mayalamak, pişirmek vb. yeni sözcükler öğrenir. Çamaşır yıkarken çocuğun renklilerle renksizleri, iç çamaşırları ile havluları ayırması istenebilir. Bu etkinliklerle çocuk sınıflama ve renkleri öğrenir.

Anne-baba, çocuğun eğitimi için evden ve evdeki araç gereçlerden en iyi bir şekilde nasıl yararlanabileceğini düşünmelidirler. Ayrıca çocuğu evde daha etkin hale getirmenin yollarını aramalıdırlar.


Başarılı anne-baba çocuk ilişkisi koşulları



Anne babalar;



1. Öncelikle çocuklarını tanımalı ve onları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmelidirler. Kendi arzu ve tutkularına göre yönlendirme yapmaktan kaçınmalıdırlar.

2. Çocuklarının kendi modelleri olmadığını, her çocuğun kendine özgü niteliklerle donanmış, ayrı bir birey olduğunu düşünerek kardeşleriyle ve diğer çocuklarla kıyaslama yoluna gitmemelidirler.

3. Çocuklarındaki güven duygusunu pekiştirmek için onları yapıcı ve etkin kılacak bir ortam hazırlamalıdırlar. Ancak bu ortamı, hazırlarken, verecekleri görev ve sorumlulukların çocuğun yetenek ve kapasitelerini aşmamasına özen göstermelidirler.

4. Anne-babalar, çocuk için en önemli besinin sevgi ve sevecenlik olduğunu bilerek, çocuklarına yeterince ilgi, şefkat ve sevgi göstermelidirler.

5. Çocuklarına uygun olan davranışları ve neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğretebilmeleri için gerek kendi aralarında gerekse çocuklarına yönelttikleri davranışlarda dengeli, tutarlı ve kararlı olmalıdırlar.

6. Soyut düzeyde uyarı yerine, somut düzeyde eylemi temel almalıdırlar. 7. Anne-babalar, çocuklarının kendi kendilerini yöneltmeleri yolunda başlattıkları girişimleri yaşının küçüklüğü gibi nedenlerle engellememelidirler.

8. Özellikle disiplin konusunda görüş birliğinde olmaya ve çocuğun yanında tartışmamaya özen göstermelidirler.

9. Oyunun çocuğun gelişim ve eğitimi için önemli olduğunun bilincinde olmalıdırlar. Çocuklarına oyun için gerekli ortam ve zaman ayırmalıdırlar.

10. Güvenli bir çocuğa sahip olmak için önce kendilerine, sonra birbirlerine ve çocuklarına güvenmeleri gerektiğini bilmelidirler.

11. Çocuğa sanki her zaman anne-babası yanındaymış gibi kendini güvenli ve hiç yanında değillermiş gibi de özgür hissedeceği bir ortam hazırlamalıdırlar.

12. Önce kendi içlerinde barışık, huzurlu birer birey ve sağlıklı birer özdeşim modeli olmalıdırlar.

13. Çocuğun kişiliğine saygı duyan, benlik saygısı üstün kişiler olmalıdırlar ki, çocuklarının da benlik saygısı üstün olabilsin.

14. Çocuğu kendi kendini yöneten bir birey olarak yetiştirmek için gerekli psiko-sosyal ortamı hazırlamalıdırlar. Bunun için de aşırı koruyucu yaklaşımdan kaçınarak çocuğun kendi kendini yöneten bir birey olmasına fırsat vermelidirler.

Önemli Hatırlatma

Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından izleyicilerimizi bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

İlgili Makaleler